Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Perkrauta matrica: kompiuterastinis požiūris

Šį penktadienį, atsiklausęs #php kanalo ar niekas neina gerti, supratau kad teks vakarą planuotis kažkaip pačiam. Kadangi vis dar prisilaikau „jokio IRC“ politikos, tai nutariau nueiti į kiną ir pažiūrėti perkrautą matricą. Tai jeigu dar nematėt šio filmo ir nenorit sužinot jo detalių, tučtuojau baikit skaityt.

Jei jūs vis dar čia, reiškia norit pasiskaityti mano nuomonę apie filmą. Aš, kaip ir visi (ok, ne visi… pukomuko yra kitos nuomonės) esu nusivylęs filmu. Na, tarkim jei nebūtų buvę pirmos matricos ir jei nebūtų tiek daug reklamos ir panašiai, tai galėčiau filmui duoti kokius 6 balus. Stiprus vidutiniokas.

Pati didžiausia filmo problema mano nuomone yra ta, kad jis tapo specialiųjų efektų paroda. Jie naudojami kur reikia ir kur nereikia. Labai greitai darosi nuobodu. Neo mušasi savo kong-fu stiliumi kas 15-20 minučių ir aišku laimi. Na bet po antros panašios kovos būtų gal galima ir ką nors naujo sugalvot? Šiaip man patiko agento Smito dauginimosi idėja (apie idėjas šiek tiek vėliau ;) bet jos realizacija tikrai nieko gero. Pirmoj matricoj Smitas buvo labai galingas, visi jo bijojo, jis buvo vertas priešininkas pačiam Neo. O čia jis atrodo lyg vaikas, Neo jį galėtų primušti užmerktom akim ir dar tuo pačiu metu tikrindamasis naujausią interneto pornografiją. Tiesiog nelieka intrigos kai Neo laimi. Ir dar kartą laimi. Ir vėl laimi. Ir vėl. Ech…

Kame ten bajeris su Trinity ir Neo meile? Nuo kada kompiuterastai myli? Na, jei reikia labai tos meilės tai bent sekso sceną normalią padaryt :/ Pravalas kažkoks. Su ta meile te dar visokių nesąmonių mano nuomone yra. Morpheus ten irgi myli Naobi ar kaip ten ją ir dėl to ji atvyksta į pagalbą. Nu kažkokia saldi meksikietiška melodrama gaunasi. Hey, juk mes čia susirinkom hakint matricos, o ne meilių seilių žiūrėt, po velnių!

Vat dabar apie pačią filmo idėją. Šis filmas irgi turi idėją. Tik ji visiškai užgožta spec. efektų, bereikšmių scenarijaus nukrypimų, meilių, ir dar velnias žino ko. Ir pati ta idėja nėra tokia stipri ir galinga. Tiesa, mano nuomone filmo idėja buvo šiek tiek kitokia nei turbūt kūrėjai norėjo parodyt eiliniam žiūrovui (na aš kompiuterastas gi ;) Faktiškai filmo idėja rutuliojasi apie predeterminizmą ir ar žmogus gali keisti lemtį. Tai čia oficiali idėja ;)

Man aišku pati geriausia vieta filme buvo Architekto kalba. Architektas yra tas žmogus kuris suprogramino ir sukūrė matricą. Toje kalboje jis faktiškai paaiškina kaip jis ją kūrė ir kokios problemos buvo su tuo susijusios. Vat iš čia aš ir sumąsčiau savo matricos filmo idėją.

Žodžiu esmė tame kad matrica yra didelis kompas. Na, operacinė sistema tarkim. Architektas yra programeris. Labai geras ir protingas programeris. Tiesą sakant aš į Neo žiūriu kaip į paprastą script kiddie: na, jis ten moka fainai skraidyt ir gerai kovot ir panašiai, bet jis nesupranta kam visa tai. Jis neturi tikslo. Čia lyg galėtum root‘int sistemą be didelio vargo, bet to juk neužtenka. Realiai jis neturi priėjimo prie sourcų (filme gi lyg buvo į tai atsižvelgta: tipo visa šio filmo esmė kad Neo turi dasikast prie sourcų). Net jei ir turėtų kažkaip abejoju ar jis žinotų ką su jais veikt. Kompiliatoriaus reik. reik mokėt skaityt kodą ir patčint. Reik mokėt RTFM’intis (nu o jis gi nieko neveikia tik skraido iir mylisi su Trinity ir dar nešioją tą keistą švarką/sutaną). Tiek pokalbyje su MySQL, tpfu, Oracle, tiek su Architektu, tiek dar su tuo prancūzišku daiktu Neo atrodo visiškai žalias. Primena kai kuriuos žmones iš #php, kurie klausia kas yra kintamasis. Bet Neo moka hakint. Na… naudotis exploitais, kuriuos turbūt ne pats ir surado. Tai tokia mano nuomomnė apie Neo :)

Trinity tai irgi tas pats. Tik dar mažiau suvokianti kas čia vyksta. Morpheus tai Linux fanatikas, kuris pats irgi neprogramina. Kliedi apie tai kad viskas turi būt laisva ir panašiai. Realiai antram filme jis jokio ten perdaug svarbaus vaidmenio nevaidina. IMHO aišku.

Agent Smith vat fainas white-hat vyrukas. Jis supranta, kad Neo yra nieko gero, bet jam pačiam trūksta žinių. Na, jis tik adminas gi. Irgi neprogrameris. Tas savęs dauginimasis tai visai gera DDOS ataka prieš Neo, tik Neo turbūt gerą firewallą turi.

Vat Architektas yra pats geriausias ir protingiausias tame filme. Žodžiu visas tas sourcų dalykas pasirodo yra honeypotas, kurį jis padarė kad sugaudytų tuos visokius skript kiddies kaip Neo. Esmė paprasta: kai Neo galvoja kad jis krūtas skraidydamas ir darydamas visokias kitokias nesąmones, Architektas logina visą trafiką, disasemblina Neo kodą ir paksui užpatčina matricą. Standartinis programų kūrimo procesas. Man dar patiko tas Neo pokalbis su Architektu nes ten lyg Architektas būtų pasileidęs debugerį ant visų ekranų ;) Na taip, aš kompiuterastas ;)