Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Svetainės portabilumas

Teko truputį pasukt galvą mąstant kaip reikės padaryt install skriptą šiai svetainei, jei kas norėtų tokį dalyką pasikurti pas save. Atrodo, kad įdiegimo programėlė gali būti sudėtingesnė už pačią svetainę ;)

Kol kas šios svetainės įdiegimui reikia root teisių, nes visas dienoraščio pildymas veikia per elektroninį paštą (tad reikia priėjimo prie /etc/aliases). Na, tai nedidelė problema – galima pildymą daryti per HTML formas, apsaugotas slaptažodžiu.

Kitas svarbus dalykas yra Perlo moduliai. Na, didelės problemos su jais irgi nėra, tik reikia jog įdiegimo skriptas pažiūrėtų ar yra reikiami moduliai, jei jų nėra automatiškai parsiųstų, sukompiliuotų, įdiegtų (jei daroma be root teisių – į home direktoriją). Atrodo šioms užduotims yra atskiras Perlo modulis (kažkas nustebęs? :)

Svarbi ir pati Perlo versija. Naudoju perl5.8.0, kuriam jau metai, bet jis vis dar nėra įdiegiamas standartinėse Linux ir BSD distribucijose. Iš esmės galima apsieiti be perl5.8.0, tačiau kyla šiokios tokios problemos su koduotėmis. Arba pilnai reikia pereit prie utf-8, arba pilnai pasilikt prie windows-1257 (dabar pati svetainė veikia windows-1257, o RSS – utf-8)

mod_perl. Viskas čia sukasi ant mod_perl. Berods vienintelis modulis, kuris naudojamas, ir kuriam reikia mod_perl yra Apache::Session::MySQL (nors tuo nesu tikras, gal jis veikia ir paprastai, be mod_perl. Reik dokumentaciją pasiskaityt). Sesijos šioje svetainėje naudojamos tik statistikos sumetimais, tai iš bėdos irgi galima išmest. Arba pakeist moduliu, kuris veiktų ir ant CGI.

Dar aišku įdiegimo skriptas turės daryti visokius chmod ir bylų kopijavimus. Na, čia savaime suprantama.

Kai susideda tiek visokių dalykėlių, tai turėtų gautis visai nemažas įdiegimo skriptas. Čia beveik kaip ./configure reikės milijoną dalykų probint ir bandyt įdiegti kiek galima daugiau funkcionalumo :)