Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Frontpage vartotojai

Man nedažnai tenka bendraut su klientais, kuriems reikai atlikti kokius nors internetinių svetainių programavimo darbus, tad šiandien susitikimas su vienu tokiu man pasirodė labai keistas. Užsakovas, firmos vadovas buvo labai malonus, viskas ten su juo sutarta, viskas tvarkoj. Perdavė jis tą visą reikalą tvarkyt vienam tokiam darbuotojui, kuris matyt kompanijoj daugiausiai nusimano apie kompiuterastinius internetinius dalykus (beje, kompanija yra labai maža, gal tik kokie 5 darbuotojai). Visa problema tame, kad jis mano jog nusimano labai gerai, nes minimaliai moka naudotis Frontpage (na, „minimaliai“ tai reiškia „moka įterpti nuorodą grafiniame režime“). Ok, gal kažkada vaikystėj jis netgi žiūrėjo į kokio nors puslapio HTML kodą, bet matyt nelabai suprato. Esmė tame, kad nurodinėdamas ką reikia padaryti jis kartu nurodinėja ir technologijas, nes kaip jis paaiškino, „jis pats paskui norės keisti dizainą, su Frontpage kišti papildomus meniu ir panašiai“. Žiaurus atvejis. Aišku jei tai nebūtų 5 žmonių kompanija ir turėtų bent šiek tiek pinigų, tai būtų galima siūlyt jam CMS sprendimą, bet čia jiem sunkiai įkandama (heh, pusvalandį aiškinom, kad .lt domeino jis negaus pigiau nei prašo LITNET ;)

Žodžiu gaunasi, taip, kad esam jo labai specifinių norų (kurie yra visai neparemti – negi labai dažnas poreikis pačiam klientui be niekeno pagalbos persidizaininti svetainę?) apriboti kokiu nors „text-only“ dizainu (na, aš tai nieko prieš, juk ši svetainė yra galima sakyt „text-only“, bet pabandyk tu tai pasakyt dizaineriui ;) ir viską privalom daryt freimais (jam labai nepatikimai atrodo PHP šablonų idėja – vien dėl to, kad jis mano jog nesupras kur ką keisti). Na, man dėl tokių dalykų neverta jaudintis, nes ne aš juk darysiu visą tai, bet svarbiausia, kad jiems reikia dar ir prekių katalogo (t.y. duombazės). Va čia prasideda įdomybės, kai užsakovas mano jog jis žino geriau ko jam reikia ir bando nurodinėt iki tokio absurdiškų dalykų kaip pačios duombazės lentelės ir struktūra. Na, man nebūtų gaila, jei už tai mokėtų, nors ir tai nesinorėtų daryt projekto, kuris aišku bus šleivas kreivas, vien dėl to kad buvo liepta daryt būtent taip.

Na, tai buvo pirmas susitikimas su šiuo klientu, ir man atrodo jog tas „klientas visad teisus“ principas kartais pervertinamas. Žodžiu kai kitą kart susitiksim reikės paaiškint kad arba jie leidžia mums daryti implementaciją patiems (t.y. tegu pasako padaryt, ir tegu nelenda į kaip tai daryt) arba teks ieškotis kitų programuotojų. Ypač dėl to, kad ir atlygis tik kapeikos.