Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Kas yra gera svetainė

Vienoje konferencijoje šiandien vyko labai įdomi diskusija apie tai, ką galima vadinti gera interneto svetaine. Diskusija pati buvo įdomi tuo kad joje dalyvavo žmonės iš gana skirtingų sferų, su skirtingomis interneto svetainių vizijomis bei idėjomis, o tai leido pažvelgti į problemą ne vien iš savo varpinės ;-)

Prieš bandydant išdėstyti ką aš pats laikau gera interneto svetaine, matyt reiktų pirma pagalvoti, ką aš daugiausiai veikiu internete ir ko tikiuosi iš svetainių. Kadangi internetu svetainėmis naudo juosi dažniausiai ieškodamas kokios nors informacijos (kaip suprogramuoti tą ar aną, kas yra šita ar ana technologija, kas šiandien įvyko naujo ir t.t) tai pirmiausia man ir rūpi tos svetainės kuriose slypi mano ieškoma informacija. Labiausiai vertinu svetaines kur yra daug (gerai parašyto) teksto, kuris yra man reikalingas arba šiaip įdomus. Todėl man patinka PerlMonks arba Slashdot, kurių dizainas yra ganėtinai tragiškas. Bet tai man nesvarbu, nes aš randu ką ten pasiskaitinėti (Content is the king kaip įprasta sakyti). Ir lankyčiausi tose svetainėse net jei jos būtų text-only (nors ir dabar jos faktiškai yra tik tekstinės).

Taigi mano idealioje svetainėje pagrindinis dalykas būtų turinys (na, neturi jis būti tekstinis – tekstinį moblogą gana sunku padaryt ;-), o visa kita turi tarnauti tik jam. O tų tarnaujančių nėra mažai – tai ir dizainas, ir kodas serverio pusėje, ir svetainės išplanavimas, ir HTML kodas. Visi jie dirba tik tam kad svetainės lankytojas pasiektų turinį. Gal tai atrodo ir visiems savaime suprantamas dalykas, bet visgi tai labai svarbu ir gana retai to laikomasi (aš irgi esu šitam principui ne
kartą nusikaltęs).

Tad idealiai svetainei reikia jog turinys būtų pasiekiamas. Ir ne šiaip pasiekiamas, bet bandant prie jo prieiti įvairiais būdais – visomis naršyklėmis, mobiliaisiais telefonais, delninukais, Brailio terminalais ir screenreader‘iais. Be to turi būti prieinamas greitai, neklaidžiojant ir nelaukiant kada serveris atsiųs šimtakilobaitinius meniu pagražinimus. Pirmajai problemai spręsti yra standartus atitinkantis semantinis HTML kodas su CSS, o antrajai – planavimo ir dizaino sprendimai.

Validžiam HTML atrodo pastaruoju metu yra skiriama daugiau dėmesio (jeigu iš vis skiriama) nei teisingai žymių semantikai. Teko visai neseniai kalbėtis su vienu HTML programuotoju, kuris labai džiugiai man gyrėsi jog jis rašo kodą, kuris patinka validatoriui. Deja, tas kodas buvo ne ką geresnis už įprastą HTML košę – skirtumas tik tas, kad visos
žymės buvo uždarytos, bei keletą <table> pakeitė keletas <div>. Tos magiškos raidės „The Page Is Valid“ mėlyname fone kartais taip susuka galvą, kad kodas rašomas tik tam kad validuotųsi, visai pamirštant žymių semantiką bei pagrindinį tikslą kam yra daroma svetainė – kad būtų lengva prieiti prie turinio. Standartus atitinkantis kodas yra labai gerai, bet tai tėra tik įrankis (ir labai geras įrankis), kurio nereiktų visgi religiškai sudievinti (nes jis nėra vienintelis įrankis siekiant kad bet kuris vartotojas jaustųsi svetainėje gerai).

Kalbant apie dizainą, tai jis irgi turėtų tarnauti turiniui (OK, dabar jau brendu į vandenis, kuriuose pats neplaukioju ;-) Estetinis vaizdas yra gal ir svarbu, bet vis tiek pirmenybė turi būti atiduota turiniui, bei efektyviam jo pateikimui, nes man iš grožio jokios naudos jei negalėsiu per jį prieiti prie man reikalingos informacijos. Internetas nėra suknista televizija girdžiu jau iš trečio žmogaus šią savaitę ir su tuo sutinku. Man interneto svetainės panašesnės į knygas ar bent jau žurnalus, kur informacija pateikiama žodžiu, o ne vaizdu. Teksto išdėliojmas knygoje, paraščių plotis, raidžių aukštis, visa tipografija yra ištisas mokslas, kurio vienintelis tikslas yra padaryti knygą lengviau įskaitomą. Panašiai turėtų būti ir idealioje svetainėje.

Ir dar. Idealioje svetainėje neturėtų būti flash‘o. Vien jau dėl to kad jis yra košmaras „accessibility“ gatvėje. O ir šiaip jis prieštarauja tai turinio perdavimo tekstu idėjai ant kurios sukurtas visas internetas. Pasikartosiu: Internetas nėra suknista televizija. Gal flash yra ir revoliucija, bet ji man nepatinka. Bet jau kol kas ;-)