Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Ko aš kol kas išmokau naujame darbe

Na vat, jau ketvirta diena plaukiu finansinių duomenų ir teorijų vandenyse, ir, atrodo, kol kas dar nepaskendau :) Per šias kelias dienas spėjau suprasti keletą dalykų, kurių egzistavimu buvau beveik įsitikinęs ir dirbdamas programuotoju.

Pirmas ir svarbiausias dalykas – There is no silver bullet. Niekada nebūna vieno aiškaus trumpo problemos sprendimo, kuris tiktų visiems gyvenimo atvejams. Kiekvieną kartą būna kažkas kitaip, visos problemos būna skirtingos, o jų sprendimas yra kūrybinis procesas. Tad kiekvienos įmonės finansinės analizės atveju neįmanoma aklai pritaikyti jokių jau patikrintų receptų, nes gautas skaičiukas skaitine reikšme gali būti ir toks pat kaip ir prieš tai nagrinėtos kompanijos, bet jo prasmė gali labai skirtis.

Kitas labai svarbus dalykas – niekas nėra sudėtinga, jei pasiskaitai dokumentaciją ;-) Mano atveju, jau trečią dieną skaitau finansinės analizės teoriją, ir jau atrodo suprantu kur kas padėta ;-) Tiesa, čia labai man patinka ir kompanijos politika, kuri galima sakyti verčia mokytis ir skaityti dokumentacijas nuo pirmos dienos. Štai aš visiškai naujas žmogus kompanijoje, nieko nemokantis finansinės analizės srityje (na, ok, turintis tik teorines žinias, nelabai laikęs rankose realių įmonių finansines ataskaitas) ir gaunu užduotį pravesti paskaitą kitiems įmonės skyriams apie tai kokie būna finansų analizės metodai bei kur ir kaip jie taikomi. Kaip sakant iš karto įmetimas į šaltą vandenį ir privertimas kuo greičiau pačiam įsisavinti naują informaciją ir ją suprasti tiek, kad galėtum paaiškinti ir kitiems. Man tai patinka ;-)