Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Microsoft pinigų maišas

Pastarosiomis dienomis sklando gana įdomūs gandai, susiję su Microsoft korporacija. Tiesa, įdomūs gandai sklando visada, kai tik kalbama apie didelius pinigus, o čia kalbama ne apie šiaip didelius pinigus, o apie milžiniškus pinigus. Problema, su kuria susiduria Microsoft, yra didžiulis kiekis grynųjų pinigų, bei trumpalaikių investicijų, kurių niekaip nesugalvojama kaip racionaliau panaudoti. Šiuo metu Microsoft turi šiek tiek daugiau nei 50 milijardų laisvų amerikoniškų dolerių, kurie sėdi banko sąskaitose, ir kurie laukia nesulaukia, kada būtų galima juos išeisti į apyvartą. Sėdėjimas ant pinigų krūvos ir nieko neveikimas jokiu būdu negerina Microsoft vadovų įvaizdžio – akcininkams gali pasirodyti, jog toks pinigų (ne)panaudojimas yra neefektyvus.

Microsoft atrodo jau susipirko visas IT įmones, kurias tik galėjo. Tiesa, buvo pasirodę kai kurių gandų, kad Microsoft ruošiasi pirkti kitą IT rinkos milžinę, užsiimančią IT sprendimų verslui kūrimu, Vokietijos kompaniją SAP. Atrodo šios kalbos nepasitvirtino, bet problema liko, nes grynieji vis dar neišleisti. O jų tiek daug, kad Microsoft galėtų porą metų gyventi negaudama nei cento pajamų, ir tai visiškai nesukeltų finansinių problemų.

Tokiu atveju galimi kiti didžiulio pinigų maišo problemos sprendimo būdai, o vieną iš jų šią savaitę pasiūlė vienas Goldman Sachs finansų analitikas (kuris, kaip įtariama, žino daugiau nei bet kuris kitas, nes atrodo jau keletą metų artimai bendrauja su Microsoft, ar bent jau bando propaguoti jos akcijas), kuris pamąstymų pilną straipsnį apie tai, kas būtų, jei Microsoft panaudotų kokius 40 milijardų dolerių savoms akcijoms supirkti. Tokie veiksmai pakeltų Microsoft akcijų kainą, kuri pastaruosius metus kilo lėčiau, nei NASDAQ indeksas. Matyt investuotojai pradėjo Microsoft ateitį vertinti pesimistiškiau, nei vidutinės IT rinkoje dirbančios bendrovės. jau aksčiau buvo siūlyta Microsoft išmokėti kokius 10 milijardų dolerių dividendais, bet atrodo tokios mintys nelabai patiko stambiausiems akcininkams, tad gali būti, kad nedrąsiomis mintimis apie savų akcijų supirkimą bandoma išbandyti kokia būtų reakcija rinkoje.

Tiesa, reiktų į tą laisvų pinigų sumą pažiūrėti ir kitame kontekste. Kaip jau žinoma, Europos sąjunga nubaudė Microsoft didžiausia istorijoje bauda už monopolinius veiksmus. Bauda pinigine išraiška siekia apie tris ketvirčius milijardo dolerių, bet svarbiausia, kad kartu buvo įsakyta dalintis savo technologijomis bei atsisakyti Media Player savo Windows operacinėje sistemoje. Microsoft berods praėjusią savaitę apskundė šį sprendimą, motyvuodama tuo, kad tokios didelės baudos stipriai sumažins jos lėšas, kurias ji galėtų paskirti investicijoms, ir tai gali pakenkti netgi pasaulio ekonomikai (hmmm…). Žvelgiant į tas laisvų lėšų krūvas sunkiai galima tuo patikėti, greičiau jau žūt būt nenorima atskleisti savo technologijų ir toliau mėgautis monopoline pozicija.

Tiesa, David Axmark, atvykęs į Vilnių berods džiaugėsi, kad rado investuotojų, kurie investavo į MySQL kompaniją 13 milijonų dolerių. Net graudu darosi, palyginus šį skaičių su Microsoft pinigais.