Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Apklausa apie Kauno pilį ir alternatyviniai kaštai

Mano mama vakar rašė:

Išklausėme informaciją „Dėl Kauno pilies galimybių studijos“. Buvo pateikti 3 variantai – 16, 20 ir 27 milijonų apimties darbai. Apklausus 240 kauniečių, dauguma pasisakė už pilną pilies atstatymą, kuris kainuotų 27 milijonus.

Įdomu, ką atsakytumėte, jeigu jums pasiūlytų 16, 20 arba 27 litus? Labai logiška, jog visi pasirinktų didesnę sumą, nes juk pasiūlymas skiriasi tik tuo, kad skiriasi siūloma suma – jeigu pasirinksiu 27 litus, man nereikės nei daugiau dirbti, nei mokėti daugiau mokesčių, nei ko nors atsisakyti. Bet realiame gyvenime taip niekada nebūna (o jeigu būtų, tai ekonomistai visai neturėtų darbo ;), nes lėšos visada būna ribotos, ir milijonai, kurie išleidžiami pilies atstatymui, negali būti išleisti švietimui, sveikatai, kariuomenei, ar dar kam nors. Pinigai yra toks daiktas, kurio visada būna mažiau nei fantazijos, kur juos išleisti, tad visada reikia rinktis tarp alternatyvų, kur jie gali būti panaudoti efektyviausiai.

Nesakau, kad Kauno pilies atstatymas yra nevertas į šį projektą investuojamų pinigų, tiesą sakant, nemanau, jog esu pakankamai susipažinęs su Kauno miesto finansine būkle, kad galėčiau turėti savo nuomonę šiuo klausimu. Tiesiog įdomu, koks būtų buvęs kauniečių atsakymas, jeigu būtų buvęs užduotas klausimas „Kiek lėšų sutiktumėte paimti iš švietimo, sveikatos apsaugos ir kitų reikmių, kad būtų galima jas nukreipti Kauno pilies atstatymui?“ vietoj „Kuris pilies atstatymo projektas geriausias?“.