Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Graham’o mintys

Vakar vėl pradėjau iš naujo skaityti vieną svarbiausių knygų apie investavimą – Benjamino GrahamoThe Intelligent Investor“. Viena pirmųjų minčių, kurią jau galima sutikti knygo įžangoje:

Obvious prospects for physical growth in a business do not translate into obvious profits for investors.

Labai dažnai investuotojai mano, jog akcijos yra perspektyvios, nes kompanija turi puikias augimo galimybes. Ši klaida kartojama visų kartų investuotojų: pradžioje buvo geležinkeliai, kurių augimas buvo fantastiškas, bet visgi investicijos į jų akcijas nebuvo labai pelningos, vėliau atėjo oro bendrovių eilė – ir nors keleivių srautas augo labai sparčiai, avialinijos uždirbo labai mažai pelno. Dar ne tokia sena istorija kalba ir apie internetines kompanijas – internetas augo labai sparčiai, bet investicijos į internetinių kompanijų akcijas tik labai retai buvo protingos.

Kai kurie ekonomikos sektoriai iš tiesų turi puikias augimo perspektyvas, tik kyla klausimas, ar tuose sektoriuose veikiančios kompanijos galės lygiai taip pat greitai didinti savo pelnus. Sparčiai augančiame sektoriuje dažnai atsiranda vis naujų konkurentų, kurie irgi nori pasinaudoti rinkos augimu, o tai sumažinta visų kompanijų pelno maržas (kitaip sakant, iš oligopolinės, o gal net ir monopolinės rinkos, pereinama arčiau tobulosios konkurencijos modelio, kuriame kompanijų pelnai nebėra tokie stebuklingi).