Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Atviras kavos klubas

Šiandieną dalyvavau antrajame „Atviros kavos klubo“ susitikime „Tores“ kavinėje Vilniuje. Klubo idėja — susirinkti ir pasidalinti verslo idėjomis, patirtimi, rasti savo verslui finansavimą ir plėsti savo kontaktų tinklą, arba, kitaip tariant, proga susitikti žmonėms, kurie susiję su verslo kūrimu nuo nulio (startups).

Tiesą sakant, tikėjausi, jog vakaras bus šiek tiek įdomesnis, nes pristatymai buvo gana silpni, tačiau bėda ne pristatytuose projektuose, o susirinkusioje auditorijoje: pranešimai buvo padaryti daugiau ar mažiau turint tikslą pritraukti tolimesnes lėšas (ir nemažas!), tuo tarpu tarp klubo dalyvių buvo gal tik vienas ar du žmonės, kurie realiai gali investuoti į tokius projektus. Didžioji dalis dalyvių buvo studentai ir programuotojai, svajojantys apie savo projektus ir savą verslą. Tai nėra blogai: manau, jiems (ir man pačiam!) tikrai būtų buvę įdomiau pasiklausyti tų pačių pranešėjų pasakojimų apie tai, kaip jie steigė savo verslus, vystė projektus, įveikė kliūtis bei sprendė kilusias problemas. Tiesiog tikriausiai darant pristatymus reikėtų negalvoti, jog Atviras kavos klubas pilnas piniguočių investuotojų: labiau aš jį matyčiau kaip vietą dalintis patirtimi kuriant verslą.

Po pristatymų vykęs pabendravimas su žmonėmis buvo visai įdomus. Bediskutuojant kilo klausimas, ar iš vis Lietuvoje yra žmonių, ar kompanijų, kurios užsiimtų pradedančių verslą finansavimu. Venture Capital stiliaus fondų lyg ir nežinau nei vieno, o verslo angelų tinklai dar tik kuriasi. Tikiu, kad visgi pavienių tuo besidominčių investuotojų turėtų būti, bet bent jau kol kas jie Atvirame kavos klube nesilanko. Bet jei klubo projektas įsivažiuos ir sugebės išlaikyti dalyvių susidomėjimą, galbūt ir investuotojai suras kelią į šiuos susitikimus.