Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

„Patrumpinti“ „trumpintojus“ ir kiti rinkų gelbėjimo planai

Penktadienį pasaulio akcijų rinkos kilo taip stipriai, kad kai kurių akcijų kursai ėmė ir padvigubėjo. Ar krizė pasibaigė ir investuotojai suvokė, jog mūsų laukia šviesus rytojus? Anaiptol. Staigaus akcijų kilimo priežastis – draudimas Britanijoje, Rusijoje ir JAV (šioje šalyje taikomas tik finansinėms akcijoms) rinkos dalyviams pardavinėti skolintas akcijas (short). Kadangi tie, kas jau buvo pašortinę privalėjo kuo greičiau akcijas atpirkti – matėme standartinį panišką short squeeze.

Tiesą sakant, sunku suvokti, kodėl JAV ir Britanijos rinkos priežiūros institucijos ėmėsi tokių priemonių (Rusijoje niekas niekada nestebina). Oficiali versija – pardavinėjantys skolintas akcijas smukdė akcijų kursus ir taip kėlė paniką. Tačiau neatrodo, jog tai arti tiesos: tiek Britanijoje, tiek JAV paskutinį mėnesį šortintų pozicijų buvo žymiai mažiau nei vasarą (bendra short pozicija Morgan Stanley akcijoms buvo tik 3% nuo kapitalo). Tokia rinkos manipuliacija tikrai beprecedentė, bet ji neišspręs bankų likvidumo (o gal ir mokumo) problemos.

Ko galima tikėtis artimiausiomis dienomis iš tokios rinkos? Štai Pakistano pavyzdys (via Dealbreaker):

Kas būna, kai uždraudžiama šortinti
Kas būna, kai uždraudžiama šortinti

O ką daryti tiems, kurie turi visiškai nespekuliacinių tikslų parduodami skolintas akcijas (tarkim, investuotojai į konvertuojamas obligacijas apsisaugo nuo akcijų svyravimo rizikos parduodami skolintas akcijas, kurias paskui grąžina iškonvertavę turimas obligacijas)? O jeigu tavo fondas laikosi long-short strategijos, ar, dar blogiau, tavo strategija ir yra pardavinėti skolintas akcijas? Visai įmanoma, jog tokie reguliatorių veiksmai gali paskandinti ne vieną didesnį hedge fondą. Be to, kaip rašo Bronte Capital, toks draudimas atima iš brokerių daug likvidžių lėšų.

Bet gal visgi rinkos išganymas ateis su naujuoju Paulsono $700 milijardų vertės planu? Apie šio plano subtilybes labai puikiai rašo Naked Capitalism. Nebent neverta abejoti tuo, jog JAV dolerio laukia nuosmukis.