Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Revoliucijas nuo šiol geriausia sekti per twitterį?

Pagrindinė pastarųjų dienų naujiena pasaulio žiniasklaidoje – neramumai Irane. Bet atrodo, jog greitai besikeičiančią situaciją šiais laikais geriausia sekti nebe per tradicinius žiniasklaidos kanalus, o per Twitter. Kaip šiandieną per BBC radiją teigė britų žurnalistas, žiniasklaidos darbuotojų judėjimas apribotas, tad tenka remtis kitais šaltiniais, o pats išsamiausias iš jų yra ta pati 140 simbolių mikrodienoraščių platforma Twitter. Įvykių eigą gana neblogai galima atspindėti vien tik sekant Twitter srautą – tinklaraštininkas Andrew Sullivan būtent taip ir padarė. Twitter padeda ne vien žurnalistams ar tiesiogiai neramumuose nedalyvaujantiems žmonėms kitame pasaulio krašte sekti įvykius: patys Irano piliečiai naudojasi šia tarnyba skleisti naujienas, gandus, organizuoti mitingus, protesto akcijas ir pan. Ši tarnyba pastarosiomis dienomis tapo tokia svarbi, jog JAV vyriausybė paprašė kompanijos Twitter atidėti planuotus techninius darbus, mat Irano piliečiams ši tarnyba tapo kritine.

Tačiau Twitter nebūtinai yra pats geriausias revoliucionieriaus draugas. Viena, jis nėra anoniminis, ir labai prireikus, galima bandyti atsekti tikrąjį žinutės autorių. Antra, lygiai taip pat Twitter galima naudoti ir klaidinančios informacijos skleidimui, arba, tarkim, agituoti susirinkti į mitingą, kurio visi dalyviai būtų suimami. Šiuo metu Twitter efektyvus, nes juo kol kas nemoka naudotis vyriausybių bei slaptųjų tarnybų žmonės, siekiantys nuslopinti neramumus. Ne taip kaip nerūpestingai ištartas žodis, Twitter įrašų istorija išlieka (beveik) amžinai, tad totalitarinės valstybės jėgos aparatui tai ateityje turėtų palengvinti užduotį valdyti savus piliečius.

Beje, naftos kainos per daug į Irano sumaištį nereaguoja. Galima tik įsivaizduoti kiek nafta būtų subrangusi per kelias tokių neramumų dienas, jeigu jie vyktų prieš metus. Naftos pasiūla šįmet jau nebe problema.