Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Ar VILIBOR fiktyvus: ką sako forvardai?

Berods dar vasarą su anarchistu diskutavome šia tema. Iš tiesų, 6 mėnesių VILIBOR palūkanų norma gali pasirodyti „fiktyvi“, mat bankai tarpusavyje nesudaro jokių sandorių tokiai trukmei. Tačiau bent jau teoriškai VILIBOR galima išvesti iš euro/lito forvardų kainų. Nežinau, kiek euro/lito 6 mėnesių forvardai (t.y. sandoriai pakeisti eurus ir litus sutarta kaina po 6 mėnesių) yra likvidūs, bet esu tikras, jog ši rinka turėtų būti gilesnė nei „fiktyvus“ VILIBOR.

Forwardų kainą galima apskaičiuoti pagal formulę:

Forvardo kaina = dabartinis kursas + palūkanų skirtumas
Forvardo kaina = dabartinis kursas + palūkanų skirtumas

Ši formulė reiškia, jog Euro/lito keitimo kursas po 6 mėnesių turėtų būti tie patys 3,4528 plius palūkanų skirtumas tarp litinių (VILIBOR) ir eurinių (EURIBOR) palūkanų: mat jei turiu litus, tai uždirbu daugiau kam nors juos paskolinęs, nei jei turėčiau eurus, o šis skirtumas forvardo kurse turėtų būti kompensuojamas, kad nebūtų arbitražo galimybių.

Išsitraukus forvardų kainas bei EURIBOR istoriją iš Bloombergo, galima paskaičiuoti teorinį 6 mėnesių VILIBOR. Lyginant su tikruoju VILIBOR, gavau tokį grafiką:

VILIBOR vs teorinis VILIBOR
VILIBOR vs teorinis VILIBOR

Iš tiesų, VILIBOR, skaičiuotas iš forvardų (raudona kreivė, implied VILIBOR), labai artimai atkartoja tikrąjį VILIBOR. Tad gal tas VILIBOR ir nėra toks „fiktyvus“, kaip kad bandoma teigti.

Atnaujinimas: Šališkas stebėtojas iš dienoraščio nematomaranka.lt pastebėjo klaidą: paveikslėlyje buvo sumaišyti VILIBOR ir implied VILIBOR kreivių pavadinimai. Apgailestauju dėl tokio žioplo neapsižiūrėjimo. Esminių išvadų tai nekeičia – VILIBOR iš esmės atkartoja iš forvardų išvedamas palūkanų normas.