Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

XUL ir PHP

PHPpatterns.com turi keletą įdomių straipsnių apie XUL ir PHP. Tiesa, tie straipsniai šiek tiek per daug subjektyvūs ir bando parodyti kad PHP yra pati geriausia kalba GUI kūrimui (na nežinau, man asmeniškai PHP-GTK neatrodo labai patogi ir per daug galinga. IM(NS)HO aišku). Pirmasis straipsnis – „XUL: rendering GUIs with PHP“ – daugiau kalba bendrai apie tai kas yra pats XUL ir kam jis naudingas (apie PHP ten užsimenama gana nežymiai, bet juk pati svetainė susijusi su PHP, tad turi kažką ta linkme parašyt).

Kitas, mano galva įdomesnis straipsnis yra „XUL to PHP-GTK“, kuriame apra6oma kaip galima be didelio vargo kurti PHP-GTK programas naudojantis XUL (idėja tame, kad pasirašai XUL aplikaciją su PHP vietoj JavaScript, perleidi per konvertavimo programėlę ir turi PHP-GTK aplikaciją). Vat šita idėja tai mane labai sudomino. Aišku aš iš kart mąstau kaip ją Perlui pritaikyt ;)

Dar keletas įdomių nuorodų, susijusių su XUL. Pirmiausia XUL Planet, kurioje yra neblogų tutorialų kaip pasidaryti XUL aplikaciją. Ten pat yra ir labai naudinga XUL reference. Kitas labai įdomus mano nuomone projektas yra XUL Channels. Jo pagalba galima skaityti RSS naujienas pačiame naršyklės sidebare.

Pasiskaitęs apie XUL dabar turiu idėją pasirašyti paprastą šios svetainės naujienų rašymo aplikaciją su XUL (kol kas visas naujienas kišu tiesiai per PHPMyAdmin į MySQL duombazę). Ta aplikacija turėtų bendrauti su svetaine per XML-RPC. Bet čia tik šiaip idėja. Laiko trūkumas spaudžia :)