Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Perl bendruomenė

Vakar po truputį pradėjau grįžinėti į IRC, bet tai kažkaip tai džiaugsmo neteikia. Atrodo kad #perl kanale vyrauja ganėtinai slogi pesimizmo pilna nuotaika. mr2 visai nusivylęs bet kokiomis pastangomis ir idėjomis pasiekti kažką vardan perlo Lietuvoje, nebemato visiškai jokios perspektyvos, nes jo nuomone tiesiog neliko normalių perl programuotojų. Prisiminėm tuos laikus, kai #perl kanale sėdėdavom trise ir tai buvo labai geri laikai. Matyt senstam mes, nostalgija mus apėmusi. Na, dabar kanale yra virš 20 žmonių, bet dauguma jų tik dėl „masės“, nemokantys ir kas turbūt dar baisiau, visai nesidomintys Perlu. Na, #php kanalas irgi praėjo šią stadiją, dar prisimenu kad kažkada ModeL bei pukomuko tvirtindavo jog jie tame kanale nesėdės, nes ten pilan vaikų, nieko nesuprantančių. Tas pats vyksta su #perl, ir mums, seniams, tai neatrodo labai sveikintinas dalykas. Nežinau, turbūt to neįmanoma išvengti. Kol kas vis dar manau, jog #perl yra žymiai draugiškesnis naujokams nei bet kuris kitas programavimo kanalas (pamenu kaip Nightblade pats bėgdavo skaityt manualo ir pateikdavo pilnai parašytą programą klausiančiam patarimo žmogui), tačiau daugėjant žmonių, kurie patys lyg ir nebepalaiko tokios Perlo bendruomenės dvasios darosi vis sunkiau.

Nežinau kiek tai rimta, bet mr2 pareiškė turįs idėją atsisakyti #perl kanalo founder’io statuso ir galbūt visai pasitraukti iš Perl bendruomenės, nes jis nebemato prasmės. Galbūt tai netiesa, ir aš norėčiau, kad tai nebūtų tiesa. Aš iš Perlo mylėtojų draugijos kol kas nesiruošiu pasitraukti, nors ir likčiau vienas ;) ir toliau stengsiuosi populiarinti Perlą, ir svarbiausia, padėti tiems, kas nori jo išmokti. Nežinau ar man tai seksis, ar tai kam reikalinga, tačiau man patinka padėti žmonėms perlo klausimais, ir jei bent vienam padėjau, tai manau buvo verta.

Nelabai žinau kas laukia #perl kanalo, jei iš jo pasitrauks mr2. Aš vis rečiau užsuku į IRC, tad iš senųjų žmonių ten liks tik Nightblade (Tų senųjų žmonių ne tiek jau daug ir buvo… Dar nebent katiba, kuri seniai pamiršusi perlą, kuriuo taip žavėjosi, bet taip iki galo ir neišmoko).

Turbūt pats didžiausias uždavinys yra sukurti bendrą lietuviškos informacijos apie Perlą archyvą internete. Tai nemažai darbo, ir nežinau ar tam bus laiko ir jėgų. Bet stengsiuosi.