Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Viena mano diena

Šiandien sumaniau, kad reiktų pasikonspektuoti tai ką sužinau per dieną ir kokios naujienos užkliūna už mano akių. Tad štai šios dienos konspektas (apvalytas nuo konfidencialių duomenų ;)

Dienos pradžia – Slashdot. Skaitant antraštes sudomino idėja apie atvirą priėjimą prie mokslinių straipsnių. Šiaip aš galvojau, kad priėjimas prie mokslinės medžiagos ir taip yra ganėtinai atviras, tik reikia mokėti už mokslinių žurnalų prenumeratą. Juk taip vadinamas „peer review“ yra labai stiprus mokslinėje bendruomenėje?

Kitas straipsnis, kuris mane sudomino, tačiau į kurį per daug nebuvo laiko gilintis buvo apie tai, kad Purdue universiteto mokslininkas įrodė Riemano hipotezę, kuri pasirodo yra labai svarbi pirminių skaičių teorijoje ir kalba apie pirminių skaičių pasiskirstymą. Plačiau apie pačią matematiką galima rasti čia.

Dar viena Internet Explorer skylė, susijusi su Active Scripting, apie kurią rašo SecurityFocus. Arker Slashdot’e pakomentavo:

IE is not a virus. It’s a virus and general malware delivery toolkit.

Trumpai stabteliu pas Dilbert:

I demand an assistant to document my miracles.

UAB „Hexasystems“ pradėjo Vilniuje teikti maisto produktų pristatymo į namus paslaugą. Vilniaus ribose atvežamos prekės už 2-5 litų mokestį, o minimalus užsakymas turi būti 10 litų. Išleistas prekių katalogas, kuris platinamas nemokamai. Į šį projektą investuota 70,000 Lt. Pati idėja ganėtinai įdomi, tik nelabai aišku kiek dabar tų klientų būtų. Čia gal nebloga verslo idėja, jeigu daryti tai Lietuvos mastu. Nuoroda ir dar viena.

Omnitel pradėjo Vilniuje bandyti 3G ryšio bandymus ir planuoja juos tęsti visą vasarą. Kol kas 3G ryšys veikia tik Gedimino prospekte ir aplinkinėse gatvėse, bet turėtų plėstis. Matyt rudenį jau pasiūlys 3G paslaugas ir visiems, o jau po kokių metų realu, kad ir man pačiam knietės jas išbandyti. Na, duomenų perdavimo rinkoje nauji vėjai – pradžioje Tele2 su GPRS, o dabar Omnitel su 3G.

Atsitraukiu nuo interneto, perskaitau „Veidą“ ir laikraščius. Sužinau, kad Lietuvoje yra pačios mažiausios benzino kainos visoje Europos sąjungoje (išskyrus Latviją). Prisigaudau citatų:

„A friendship founded on business is better than a business founded on friendship.“ — John D. Rockefeller

„I used to have my mind open, but my brain kept falling out.“ — unknown

„Didelė dalis Lietuvos rinkėjų vis dar negali atskirti šilto lietaus nuo šlapinimosi jiems už apykaklės.“ — Algimantas Šindeikis, „Veido“ apžvalgininkas.

Vilniaus Universiteto Tarptautinė Verslo mokykla atidarė naują savo pastatą Saulėtekyje, kurio rekonstrukcija kainavo 11.5 milijono litų. Pastatas rekonstruotas iš „mokyklos sutaupytų lėšų“. Turėtų būti neblogi ten pinigų srautai, kad tokius pinigus galima sutaupyti.

Mandrake pasirodo yra „vaistinė mandragora“. Augalas toks.

Teigiama, kad internetinių dienoraščių pasaulis dar ganėtinai atsilieka nuo įprastų žinių ir laikraščių. Bent jau tokį vaizdą susidarė vienas korespondentas, kuris nusprendė visą savaitę pasaulio įvykius sekti tik per weblogus. Nuoroda.

Lietuviškų euro monetų averse turėtų būti Vytis. Taip nuspręsta atsižvelgiant į Lietuvos monetų kalimo tradicijas ir visuomenės nuomonę. Monetų kalykla Lietuvai reikiamą monetų skaičių turėtų nukalti per 1.5 metų. Turint omenyje, kad euras pas mus atsiras 2006 metų pabaigoje – 2007 metų pradžioje, tai jau beveik reiktų suskubti jas kalti.

Ganėtinai liūdnai įdomios naujienos apie naftos kainas ir jos pasiūlą bei paklausą iš ASPO (Association for the Study of Peak Oil) konferencijos: nafta turėtų kainuoti 182 dolerius už barelį. Pasižiūriu į naujausias kainas: 37.54 doleriai už Crude WTI naftą Amerikoje. Turint omenyje, kad Lietuvoje mažos benzino kainos palyginti su Europa, tai turbūt didelio pigimo nereikia tikėtis. Be to Tarptautinė Energetikos agentūra pareiškė, kad šiuo metu naftos paklausa didėja sparčiausiai per 21 metus, ir visa tai dėl Kinijos. Iki metų galo paklausa gali padidėti 2.3 milijonų barelių per dieną. Tik pumpuoti nėra iš kur ir Saudo Arabai miega.

Lysenko buvo Stalino mokslo prižiūrėtojas, kuris nebuvo mokytas, bet darydavo puikius pseudoatradimus, kaip kad tai jog piktžolės išsivystė iš kviečių. Atrodo panašiai vyksta su JAV prie Bušo.

Tele2 apskundė Čekijos telekomą konkurencijos tarybai dėl kainų politikos. Turiu įtarimą, kad Tele2 nėra pati mėgiamiausia kompanija pasaulyje.

Iš kažkur nužiūriu Konfucijaus posakį:

Choose a job that you like and you will never have to work a day in your life.

Grįžtu prie Slashdot. Straipsnis apie programą, kuri iš svetainės logų padaro vaizdą, panašų į SimCity. Bet gi realiai niekam neįdomu tai, čia gal tik šiaip pasižaidimui… Analizuojant logus gi nereikia kažkokio tai „potyrio“ reikia tik paprastos nuogos statistikos. Ar čia kalba mano pasenę įsitikinimai, kad eye candy is useless ir CLI should rule the world? Nuoroda, kita, trečia, ketvirta. Ir keletas komentarų, vienas, puikiai išsakantis ir mano nuomonę, ir kitas, apie tai kaip turėtų atrodyti Slashdot efektas:

„What I’d like to know… …Is if this is just useless, or if it’s expensive, as well?“ — Queuetue on Slashdot

A much better metaphor for the /. effect.

Thousands and thousands of buses with “/.” on top pour into the town. They all dump 50-60 passengers each and the streets suddenly become full. It’s so packed that there’s rioting in the streets and fighting. Everyone pours out of the buildings to join in the looting, and every building in town goes dark as people make for the exits. The streets are so packed that the /. buses are just plowing through the people in town, leaving bloody corpses strewn in their wake. As the looting continues, people start making off with the foundations of the buildings and, one by one, they start simply collapsing and filling the area with rubble and dust.

After you yank the network cable, the dust slowly clears and all you find is countless corpses, destroyed buildings, and smashed busloads of people from where the buildings fell on them.

If that isn’t the perfect metaphor, what is?

— Otto on Slashdot

Nigritude Ultramarine.

„Geriau pienas šaldytuve negu karvė virtuvėje“, skelbia BNS Terminalo reklama, o aš spoksau į ją bukomis akimis, kol bendradarbis paaiškina ką ja norėta pasakyti. Matyt reikia mažiau laiko praleisti Slashdote.

Prie karvių temos neblogas straipsniukas apie tai kaip karvėms ant kaklo pakabina WiFi prietaisus ir laptopu kontroliuoja kada joms duoti elektros šoką. Geriausias elektrinis high-tech bevielis piemuo. Nuoroda.

Britų telekomas pereis nuo PSTN (Public Switched Telephone Network) sistemos prie IP telefonijos. Perėjimas turėtų būti baigtas 2008 metais. Tam tikslui į kiekvienus namus bus nutiestas šviesolaidis kabelis. Investicijos bus apie 3 milijardai svarų per metus. Galėtų ir Lietuvos telekomas ką nors panašaus susigalvoti, nes skolas ten berods jau baigia visas grąžint. Nuoroda.

K5 primena, kad Kanadoje federaliniai rinkimai bus birželio 28 dieną. Lietuvoje jau sekmadienį.

Per televizorių Nomeda pasako:

Meilės laukti neverta, jos reikia siekti.

Apžvalgos pabaiga.