Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Spaudos laisvės diena

Kadangi šiandien spaudos laisvės diena, užtikau keletą nuorodų, susijusių su šia proga.

John McMillan ir Pablo Zoido savo straipsnyje How to Subvert Democracy: Montesinos in Peru teigia, jog sunkiausia yra papirkti žiniasklaidą. Kai valstybės pareigūnams ir genčių vadams reikėdavo tik nedidelių kyšių, pakeisti televizijos kanalo nuomonę prireikė šimto kartų didesnės sumos nei bet kuriam teisėjui. Autoriai daro išvadą, kad labiausiai demokratiją ir teisybę Peru saugo žiniasklaida, nes kitos institucijos yra tiesiog per daug lengvai nuperkamos.

Pasaulio banke dirbantys mokslininkai teigia, jog didžiąją dalį pasaulio žiniasklaidos kontroliuoja valstybinis kapitalas arba kelios šeimos. Autoriai prieina prie išvados, jog valstybinė žiniasklaidos priemonių kontrolė mažina piliečių politines ir ekonomines laisves, ko iš tiesų logiškai ir reikėtų tikėtis – valstybės kontroliuojama žiniasklaida retai kada gali būti objektyvi (BOCTAOE kaip kad BBC).

2006 metų organizacijos „Žurnalistai be sienų“ ataskaitoje teigiama, jog JAV žiniasklaidos laisvė yra mažesnė nei Lietuvoje – vienas JAV žurnalistas pernai turėjo sėsti į kalėjimą, nes neatskleidė savo informacijos šaltinio. Kaimynai lenkai gali turėti problemų, jeigu kritikuoja popiežių.

Dešimties labiausiai cenzūruojamųšalių sąraše kaimynai Baltarusiai užima dešimtą vietą tarp kitų žiniasklaidai priešiškai nusiteikusių valstybių, kaip kad Šiaurės Korėja, Turkmėnija, Libija, Kuba, Pusiaujo Gvinėja, Birma, Uzbekija, Eritrėja ir Sirija.