Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Tim Harford: The Undercover Economist

Tim Harford knyga „The Undercover Economist“ labai aiškiai ir suprantamai aiškina, kaip ekonomistai supranta kasdieninius reiškinius. Autorius aiškina, kas daugiausiai uždirba iš kavos puoduko, kuris parduodamas geležinkelio stotyje (ne, tikrai ne kavos pupeles auginantis fermeris Lotynų Amerikoje, ir netgi ne kavos pardavėjas, o geležinkelio stoties administracija, kuri nuomuoja šiam pardavėjui patalpas), kaip monopolijos diskriminuoja vartotojus kainomis (na, autorius nemini šių terminų, tačiau pasakoja būtent apie tai), kodėl miestuose būna kamščiai (išorinis poveikis, dėl kurio laisva rinka negali efektyviai egzistuoti), ką gero duoda globalizacija ir kodėl skurdžios valstybės dažniausiai išlieka skurdžiomis (atsakymas paprastas: korupcija).

Tas, kas studijavo ekonomiką, gal nieko naujo šioje knygoje ir neras, nors visgi lengvai ir suprantamai aprašytus ekonomikos teorijų praktinius pavyzdžius labai smagu skaityti. Tuo tarpu ekonomikos mokslų neragavusiam žmogui, arba tik trumpai su ekonomikos teorijomis susipažinusiam, ši knyga gali paprastai paaiškinti nemažai su ekonomika susijusių reiškinių. Ir padėti suprasti, jog ekonomistams ekonomika daugiausiai iš vienos idėjos: kiekvienas žmogus yra savanaudis, bet paisydamas tik savo interesų per kainų sistemą magiškai gali pasiekti efektyvų prekių (ar šiaip resursų) paskirstymą.

Beje, jeigu kas norite paskaityti kokią nors knygą, apie kurią esu rašęs savo svetainėje, nesidrovėkite man parašyti elektroninio laiško – galbūt galėčiau ją jums paskolinti ;)