Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Michael Covel: Trend Following

Tiesą sakant šia knyga labai nusivyliau, nors paėmiau ją į savo rankas stengdamasis neturėti jokių blogų išankstinių nuostatų: joje tikėjausi rasti bent kokių nors įtikinamų argumentų apie „trendo sekimą“ ir bent jau neblogą logišką paaiškinimą, kodėl jis turėtų būti rinkoje veiksmingas. Deja, deja, visa tai, ką radau tebuvo šiek tiek primenantys religinius svaičiojimus rašiniai („tu turi tikėti trendu ir religingai juo sekti, niekada neišsižadėti savo spekuliavimo sistemos, kad ir kokia ji trumpuoju laikotarpiu atrodytų nesėkminga“ ir pan.) Negana to, autorius bent jau pusę knygos paskiria tam, kad pašieptų kitus rinkos dalyvius, kurie nesinaudoja „trend following“ filosofija ir mano, jog ji nėra geriausias investavimo būdas — kai kuriais atvejais iš autoriaus pusės tai beveik perauga į ad hominem atakas ir argumentacijos klaidas.

Kiek daug galima pasakyti jau vien apie pirmąjį grafiką knygoje, kurioje vaizduojamas sintetinis indeksas iš trijų geriausių „trendo sekėjų“ portfelių grąžų, kuris parodo, jog tūkstantis dolerių, investuotas 1985-aisiais iki 2003-ųjų būtų priaugęs iki 48000, kai tuo tarpu Standard&Poor’s indekso investicijos būtų priaugusios tik iki 6000 dolerių. Autoriui kažkaip nepavyksta suvokti, jog jeigu atrinktum kelis geriausius fondus iš bet kokio stiliaus investuotojų grupės, jų investavimo rezultatai turėtų būti žymiai geresni nei vidutinė rinkos grąža — ir visa tai labai paprastai galima paaiškinti paprasčiausiu atsitiktinumu.

Kaip galite suprasti, knyga likau nesužavėtas. Bet vis dar esu pasiryžęs perskaityti kokią nors rimtesnę ir normalesnę knygą apie „trendo sekimą“, jeigu tik tokia egzistuoja. Gal turite pasiūlymų?