Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Rusijoje mažėja mokesčiai už naftos gavybą

Vienas nedidelis teisingas žingsnis Rusijos ekonominėje politikoje: sumažinti mokesčiai naftos gavybos kompanijoms. Išgautos naftos barelis nuo 2009-ųjų metų bus apmokestinamas $1.15 mažiau nei iki šiol.

Rusija iki šiol yra labai priklausoma nuo naftos ir dujų gavybos (pajamos iš šių išteklių sudaro apie 40 procentų Rusijos biudžeto), tačiau pastaraisiais metais galioję gamtinių išteklių mokesčiai visiškai neskatino kompanijų investuoti į naujų telkinių paieškas ir naujų gręžinių statybą. To pasekmė: naftos išgavimo apimtys Rusijoje šiuo metu beveik neauga. Tiesa, dar viena naftos sektoriaus stagnacijos priežastis yra sunkios politinės verslo sąlygos, mat nedaug kas nori investuoti lėšas į naftos gavybą, kai tavo turtą valstybė bet kada gali nusavinti.

Iš naujojo Rusijos prezidento buvo tikimasi, jog jis visgi imsis tvarkyti naftos ir dujų gavybos ūkį Rusijoje, pirmiausiai pasitelkdamas mokesčių politiką. D.Medvedevas oficialiai prezidentu taps dar tik gegužę, tad šis, nors kol kas ir nelabai žymus, mokesčių sumažinimas įvyko anksčiau nei tikėtasi. Jeigu naftos kainos per metus būtų apie $80 už barelį, naftos bendrovės į biudžetą sumokėtų apie $115 milijardų (banko ING analitikų duomenimis), o šis mokesčių sumažinimas joms sutaupytų apie $4.2 milijardus — tai tikriausiai radikaliai nepakeis jų investavimo politikos ir stipriai nepadidins naftos gavybos Rusijoje, bet analitikai tikisi, jog mokesčiai turėtų būti dar labiau sumažinti ateityje. Įvairių analitikų skaičiavimais, vakarykštis mokesčių sumažinimas naftos kompanijų vertę turėtų padidinti 6-9%.