Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

A.Kubilius stebi JAV akcijų rinką

BNS šiandien cituoja apie ekonomikos krizės dugnų ieškantį premjerą A.Kubilių, kuris teigia, jog „Vis dar pozityvių signalų apie ekonomikos perspektyvų pagerėjimą nėra tiek daug, kad galėtume pasakyti, jog dugnas yra pasiektas“. Už mano akių užkliuvo tolimesnė citata:

A.Kubilius prisipažino, kad pastaruoju metu stebi pirmiausiai, kaip prognozuoja ekspertai, turinčių atsigauti JAV akcijų rinką. Anot Vyriausybės vadovo, dabar JAV akcijų rinkoje pastebimi stabilizavimosi ženklai, tačiau ne ilgalaikė tendencija.

Nuotaikos akcijų rinkose keičiasi vos ne kas dieną: per pastarąją krizę jos jau ne kartą buvo pratryškusios optimizmu, kai tik būdavo paskelbtas koks nors naujas eilinis ekonomikos gelbėjimo planas. Ir dabartinis „meškos rinkos ralis“ nebūtinai ką nors reiškia: rinkos nuotaikos nebūtinai atspindi makroekonominę situaciją. O tuo labiau JAV rinkos neturėtų atspindėti Lietuvos makroekonomikos realijų, nors gal ir klystu. Mintis, jog pagal JAV akcijų rinkos nuotaikas gali būti formuojama Lietuvos biudžeto politika, man kelia nejaukų nerimą.