Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Kelionė po Škotiją

Prieš kelias dienas grįžome iš kelionės po Škotiją. Buvo šaltoka (+13C prastomis dienomis, +17C geromis), lietinga, bet visai neblogai. Rugpjūčio vidurys Škotijos šiaurėje pasitiko žydinčiais viržiais ir tvido spalvos kalnais; pievos nebuvo taip įmirkę, kaip aną kartą balandžio mėnesį, kai vos žengus žingsnį nuo asfalto susmigdavai iki kulniukų pelkėtame vandenyje. O ir elnių bandos jau pradėję leistis nuo viršukalnių, tad jų daug galima sutikti palei siaurus keliukus vakaro prieblandoje. Gerai, kad keliukai tokie siauri, kad įsibėgėti nėra kur – nėra ir šanso, kad bėgdamas per kelią elnias įšoks pro mašinos langą.

Škotijos vaizdai
Škotijos vaizdai
Calgary beach
Calgary beach
Tobermory
Tobermory

Aišku, rugpjūčio mėnesį Škotijoje pats turizmo sezonas: kamščių gal ir nesijaučia, bet rasti vietą nakvynei ar stalą restorane nelengva. Keltus irgi reikia rezervuotis bent prieš dieną. Bet šalis erdvi, niekada nesijauti esąs turistų minioje. Na, gal tik kai kuriais retais momentais pačiuose populiariausiuose turistiniuose objektuose Skye saloje.

Isle of Skye
Isle of Skye
Isle of Skye
Isle of Skye
Quirang
Quirang
Old Man of Storr
Old Man of Storr

Nuoširdų škotų šiltumą teko patirti jau prieš kelis metus, ir šį kart jis irgi neapvylė. Lietuvos kaimuose nesulauksi, kad parduotuvėj pardavėjas paklausinėtų kaip tau patinka jo kaimas, o škotams tai pats natūraliausias dalykas. Kaip ir kelio priežiūros darbininkui kaime sustabdyti tavo mašiną, kad paklaustų ar šiandien duše nebuvo vandens slėgis sumažėjęs: sako šįryt radęs prakiurusį vamzdį apžiūrinėdamas pakelės stulpus.

Applecross pass
Applecross pass

Labai smagu gyventi nedideliuose viešbučiuose su kurių savininkais galima paplepėti apie aktualijas ir pasidalinti įspūdžiais: visi palaiko Ukrainą ir dauguma tikisi greitai pasiekti Škotijos nepriklausomybę. Atrodo, prie tokių nuotaikų ryškiai prisidėjo Brexitas ir prekybos sutartis su Australija, atvėrusi mėsos rinką ir nukonkuravusi škotų avis. Dantį ant Westminsterio škotai graužia senokai.

Šiaurinis Škotijos krantas
Šiaurinis Škotijos krantas
Pilis
Pilis

Per savaitę aplankėm Glencoe, Isle of Mull, Isle of Skye ir apsukom North Coast 500 ratą. Važiavimo nemažai, ir tai ne viską spėjom. Matyt, reikės grįžti.

Žymės: