Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Žmonės nebeatskiria dirbtinio intelekto nuo realybės

Šiandieną Facebooke buvo gausiai dalijamasi „senojo Paupio rajono“ vaizdais. Įspūdingos purvo upės, gilios provėžos, skurdūs žmonės, mediniai sukrypę namai, kaminų gausa. Viskas atrodo dar įtikinamiau, nes nuotraukas lydėjo ir tekstas, kuriuo irgi beveik galima patikėti. Štai ekrano vaizdas:

Facebook įrašo ekrano nuotrauka
Facebooko įrašo ekrano nuotrauka

Tiesa, labiau patyrusiai akiai jau iš karto matosi, kad kažkas čia ne taip. Vaizdas per daug užryškintas, nenatūraliai kontrastingas, bet gal tai tiesiog Photoshopo manipuliacijos. Gatvių stilių galima pažinti, bet tiksliai identifikuoti – ne. Lengviausia įsitikinti, kad tai dirbtinio intelekto darbas pažvelgus į žmonių veidus arba iškabas ant gatvių. Tada jau abejonės nekyla. Bet, pripažinsiu, greitai užmetus akį, minčių buvo įvairių.

Užrašas ant sienos sugeneruotame paveikslėlyje neperskaitomas
Užrašai ant sienų išduoda, jog tai dirbtinio intelekto kūryba

Apsigavusių buvo labai daug – ne kiekvienas gali atskirti manipuliaciją. Ir, deja, dirbtiniam intelektui tobulėjant, tokių manipuliacijų tik daugės, ir jas bus sunkiau atskirti. Gal ir galima sakyti, kad čia nieko naujo, pradžia buvo nuotraukų manipuliacija su Photoshop, juk ir taip per paveiksliukus matome ne tikrąjį, o pagražintą vaizdą. Tačiau atrodo, kad faktus patikrinti bus vis sunkiau, žmones maustyti ir įteigti savo įvykių versiją bus vis lengviau. Nežinau, ar sugebėsime su tuo kovoti.

Žymės: