Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Internetinis dienoraštis elektroniniu paštu

DzHiBaS pasidalino keletu idėjų su manimi dėl galimybių elektroniniu paštu pildyti savo internetinį dienoraštį. Idėja tame, kad pasiuntus laišką tam tikru adresu, būtų nuskaitomas laškas, padaromi atitinkami pakeitimai (BBkodas, automatinis URL atpažinimas ir panašiai) ir sukišama į duombazę. Štai mano idėjos ir mintys apie tai.

Pirmiausia kam to reikia? Man asmeniškai tai būtų labai patogu pildyti dienoraštį per mobilųjį telefoną. Parašai, išsiunti, naujiena atsiranda. Net nereikia prie kompiuterio sėstis (na aišku teksto įvedimas per mobilųjį telefoną nėra pats lengviausias dalykas). Pats realizavimas yra labai paprastas: tiesiog /etc/aliases sukuri atskirą adresą, kuriuo atėję laiškai perduodami kokiai nors programėlei, kuri jau toliau ir tvarkosi. DzHiBuI susirūpinimą kėlė saugumo klausimas. Mano nuomone, galima kiekviename elektroniniame laiške įdėti ir slaptažodį, kurį ir patikrintų programa, prieš įtraukdama įrašą į duomenų bazę. Aišku pats geriausias (ir labai elegantiškas) variantas turbūt būtų naudoti PGP parašus – jei parašas verifikuojamas, tada galima dėti į duombazę. Tačiau su PGP yra problemų – juk negeneruosi PGP parašo rašydamas laišką mobiliame telefone.

Kita šiokia tokia problema yra koduotės. Vat mano EricssonT65 neįstengia sugeneruoti lietuviškų raidžių. Mano sprendimas būtų naudoti specialius simbolius, panašius į HTML entities ir juos paskui versti į normalius simbolius (o gal netgi neversti, bet reiktų atskiro DTD – kaip ten su vartotojų DTD palaikymu našyklėse?). Tad tarkim raidę „Š“ būtų galima koduoti kaip &ltdsh;, o „ę“ kaip &ltee; ir panašiai.

Dar vienas dalykas yra BBkodas. Standartiškai jis naudojamas su [] simboliais. Aš siūlyčiau naudoti standartinius < ir > HTML simbolius. Taip galima laikytis standartų ir turėti normalų XML, kurį paskui galima netgi trasformuoti pasinaudojus XSL. Be to vėlgi tai sutinka su ta specialaus DTD mintim.

Tiesa, kad nereiktų visko perdarinėti vėl iš naujo, jei kiltų kokia kita nauja idėja dienoraščių pildymui, matyt reikėtų nusistatyti ir pasirašyti XML-RPC sąsają, kad dienoraštis eletroniniu paštu būtų tik šios sąsajos vienas iš pritaikymų.