Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Egipte uždrausta pirkti užsienio akcijas

Po to, kai egiptiečių spekuliantai prarado nemažai pinigų, sumerkę juos į ne itin sėkmingas investuotojams Facebook akcijas, Egipto priežiūros tarnybos pasiraitojo rankoves ir ėmėsi aktyvių veiksmų: Egipto brokerinėms kompanijoms uždrausta teikti tarpininkavimo paslaugas perkant ir parduodant užsienio akcijas. Oficialus paaiškinimas skamba šiek tiek juokingai: draudimas įsigalioja todėl, kad Egipto akcijų rinkos prievaizdas neprižiūri užsienio bendrovių, todėl tai yra investuotojams labai rizikingos investicijos. Lyg JAV akcijų rinkos priežiūra nebūtų pakankama, neatitinkanti normalių, visame pasaulyje, kuriame akcijos tik kyla, priimtų standartų.

Aišku, stebėtis čia gal ir nelabai yra kuo, mat kiekviena šalis gali nuspręsti ar ji nori leisti piliečiams būti spekuliantais ar ne. Ta pati JAV irgi turi labai griežtas taisykles, į ką galima jos piliečiams siūlyti investuoti ir į ką ne. Tikriausiai tokio draudimo priežastys daug giliau siekiančios: dėl revoliucijos yra sumažėjęs turistų srautas, užsienio valiutos atsargos senka ir reikia kažkaip stabdyti kapitalo išplaukimą į užsienį. Spekuliantai šiaip dažniausiai bet kur nėra labai mėgiami, todėl jų teisių suvaržymas ir privertimas grąžinti savo lėšas į Egiptą vyriausybei gali pridėti populiarumo. Gal tokio priverstinio kapitalo grąžinimo poveikis bus ir labai laikinas, bet paprastų žmonių akyse bent jau valstybė atrodys, kad kažką daro (nesvarbu, kad kartu griaudama akcijų rinką).

Kad ir kaip ten bebūtų, tikriausiai reikia užsimerkus pirkti Egipto akcijų ETF, nes Egipto investuotojų pinigai, gauti pardavus užsienio akcijas, turės kažkur nusėsti. Ir reikia siūlyti egiptiečiams atsidarinėti brokerines sąskaitas Lietuvoje : )