Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Senasis tinklaraščių pasaulis dar šiek tiek gyvas

Praėjusį savaitgalį kažkas užrodė tinklaraščių nuorodų svetainę ooh.directory ir aš keletą valandų praleidau juos skaitydamas. Keli tinklaraščiai gal kiek ir buvo pažįstami nuo senų senų weblogų laikų, bet dauguma buvo tiesiog paprastų žmonių dienoraščiai, su įrašais apie tai, kas jiems užkliuvo internete, ką įdomaus perskaitė, ką išsikepė, išmoko ar ką pagalvojo. Tikrieji interneto dienoraščiai, rašomi daugiausiai sau, o ne kažkokiai menamai publikai, su nedaug savicenzūros, nesistengiant sulaukti kuo daugiau komentarų ar reakcijų socialiniuose tinkluose. Taip, kaip buvo kokiais 2000-aisiais, pirmųjų internetinių dienoraščių laikais.

Tai ne vien nostalgija „seniems geriems“ laikams. Iš tiesų, pasiilgau tokio turinio ir tokio interneto. Pasiilgau skaityti man įdomių žmonių kasdienes mintis, ne gerai apgalvotus „influencerių“ įrašus. Noriu žinoti, ką gero perskaitė ar pagalvojo mano klasiokai, buvę bendradarbiai ar tas visai įdomus žmogus iš kažkurios konferencijos, su kuriuo kelis kartus teko po to išgerti alaus. Bet niekas dabar mažai apgalvotų minčių neberašo: arba esi tik tylus socialinių tinklų skrolintojas, arba kone profesionaliai sieki vis didesnės auditorijos rašydamas gerai išmąstytus straipsnius savo srityje. Galbūt, jei pasiseks, keletas kasdienybės trupinių pateks į storius arba vienas kitas sakinys nusės Twitterio įrašuose, bet ilgesnio teksto nesulauksi. Internetas labai pasikeitęs.

Aš ir pats šiame savo tinklaraštyje save stipriai riboju. Neberašau nieko, išskyrus knygų apžvalgas, nes „tai niekam nebus įdomu“ – nors iš tiesų, tai tikriausiai tik dėl to, kad vis tiek turiu priklausomybę statistikai. Jei nematyčiau skaitytojų srauto, tai lengviau būtų rašyti tik sau, lengviau būtų grąžinti pradinę šio tinklaraščio idėją – rašyti dienoraštį sau apie tai, ką sužinojau ir ką pagalvojau. Skaitytojai tėra tik šalutinis to efektas, o tinklaraštis pirmiausiai turi būti skirtas sau. Internetas būtų žymiai įdomesnis, jei ir kiti laikytųsi to paties principo, nes socialiniai tinklai jau seniai nebėra vieta dalintis idėjomis, jie yra vieta pasirodyti. ooh.directory pavyzdžiai parodė, kad yra dar ir senojo interneto likučių.

Žymės: