Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

1980-ųjų savaitgalis Palangoje

Savaitgalį šventėme vieno draugo gimtadienį: kadangi jis gimęs prieš keturias dešimtis metų, tai ir vakarėlio tema buvo 1980-ieji. Ieškant idėjų kuo čia reikia rengtis ir kaip pasipuošti aišku buvo tik tai, kad reikia kažko panašaus į Freddie Mercury ūsus. Barzdą auginau dvi savaites, paskutinį vakarą ją nuskutau ir palikęs tik ūsus galėjau pasigirti puikiu rezultatu. Pridėjus garintus džinsus, baltus sportbačius aukštu aulu ir „wifebeater“ maikę visas ansamblis gavosi geriau nei galėjau tikėtis. Beje, didžiąją dalį daiktų pavyko rasti ne kur kitur, o naujų drabužių parduotuvėse – matyt toks retro stilius, gal kiek ir ironiškai, bet vėl grįžta į madą. Ir net gatvėje žmonės mane taip apsirengusį nužvelgdavo kiek klausiamai: nelabai aišku, ar čia tikrai madingas šiuolaikinis hipsteris, ar visgi asmuo, išsirengęs į karnavalą. Riba ne tokia didelė.

Įdomu, kad 1980-ieji mums yra gana keista egzotika: tie, kas gimė 1980-aisiais, dar buvo per maži, kad juos kultūriškai pajaustų (MTV atsirado 1981 metais, bet iki mūsų atėjo tik 1990-ųjų pradžioje), o vyresni nuo tikrųjų 1980-ųjų buvo atskirti Geležinės uždangos. Taip, garintus džinsus gal ir buvo galima (brangiai!) gauti, bet spalvotų treningų, baltų kedų, kompiuterinių žaidimų, Star Wars bei MTV – ne. Kultūriškai 1980-ieji Lietuvoje buvo labai kitokie: nuo stagnacijos dešimtmečio pradžioje iki gaivios Sąjūdžio bangos su roko maršais dešimtmečio pabaigoje. Madoną ir Queen pradėjome pažinti vėliau.

Vaizdas nuo Palangos tilto
Vaizdas nuo Palangos tilto. Apžvalgos ratas man visai nemaišo.

Kaip antrai rugsėjo pusei oras Palangoje buvo fantastiškas, pajūryje nemažai žmonių, daug kas mėgavosi saulės voniomis, lyg vasara vis dar pilnai tęstųsi. Kai kurie barai ir restoranai jau užmigę nesezono miegu, bet pramogos dar nepasibaigę, kai kur tenka palaukti ir eilėse. Su dukra pasivažinėjome ir apžvalgos ratu – tai visai nebloga pramoga. Tiesa, kadangi gyvenome netoliese Basanavičiaus gatvės, tai neišvengiamai (deja) teko pro ją ne kartą praeiti – nors visgi net ir ji maždaug vidurnaktį nurimdavo. Gal po truputėlį to akis badančio kičo ten mažės, nors, matyt, žmonių p[oilsiui reikia įvairaus stiliaus pramogų. Tarp poilsiautojų matosi žymiai daugiau vyresnio amžiaus žmonių, neretai išgirsi ir latvių bei lenkų kalbas.

Žymės: