Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Ar gali Apple Watch išgydyti nuo priklausomybės „skrolinimui“?

Esu priklausomas nuo telefono ir be jo jaučiuosi nesaugiai. Turėdamas laisvą akimirką instinktyviai graibau jį iš kišenės ir tikrinu socialinius tinklus. Ar nieko naujo neatsirado Facebook? O gal kažkas kažką atsakė Mastodone? Gal reiktų patikrinti Ukrainos fronto naujienas Twitteryje. Ir vėl ratu. Net ir padėjus telefoną, rankos vėl nevalingai jo siekia. Tikiu, kad nesu labai išskirtinis, bet vis tiek: telefonas rodo, kad žiūrėdamas į jo ekraną per dieną vidutiniškai praleidžiu apie 2-3 valandas. Per daug.

Iš pažįstamų esu girdėjęs, jog vienas iš lengviausių būdų pakeisti savo įprotį yra įsigyti išmanųjį laikrodį: didžiąją dalį telefono funkcijų jis puikiai palaiko (galima paskambinti, parašyti žinutę, atsiskaityti kortele), tačiau jo ekranas toks mažas, kad be tikslo po jį naršyti labai nepatogu. Tokiu būdu su laikrodžiu jautiesi saugiai ir ramiai, o telefoną galima arba paslėpti giliai kuprinėje, arba grįžus namo pakabinti kur nors ant laido kitame aukšte: nuolatinis žvilgčiojimas į jį taps nepatogus ir gal net pavyks jo atsikratyti.

Su tokiomis prielaidomis pradedu eksperimentą. Bent jau iki lapkričio pirmosios stengsiuosi telefoną naudoti kuo mažiau. Pažiūrėsiu, kaip seksis: bent jau vakar telefono screen time tebuvo viena valanda. Tam tikra pradžia.

Žymės: