Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Ką veikiu darbe. Pirmokės akimis.

Kartais pirmokės dukros namų darbai priverčia pasukti galvą. Reikėjo jai pasaulio pažinimo pamokai paklausti tėvų, ką jie veikia darbe. Klausimas paprastas, bet jam reikia ir paprasto, pirmokui suprantamo atsakymo.

Suaugusiems sakau, kad programuoju duomenų bazes. Nors ir tai jau supaprastinta tiesa: pats programavimas tik nedidelė darbo dalis, nes prieš programuojant reikia išsiaiškinti, ką reikia suprogramuoti. Pirmokui nelabai suprantamas ir pats „duomenų bazių“ terminas. Kažkokie duomenys, kažkokie skaičiai, kažkokie grafikai ir paveiksliukai. Tėtis kažką daro su kompiuteriais ir dar dažnai su kažkuo angliškai šneka skambučiuose.

Apsistojau ties tuo, kad padedu žmonėms suprasti, kaip sekasi jų verslas. Tarkim, paskaičiuoju, kiek klientų apsilankė kokioje nors parduotuvėje, kiek ko nupirko ir panašiai. Kaip ir arčiau tiesos, bet nejučia ima kilti egzistenciniai klausimai apie tokio mano darbo vertę: gal ir mano darbas pataiko į bullshit jobs kategoriją? Nelengvi tie pirmokės namų darbai. Būtų lengviau, jei užsiimčiau kuo nors paprastesniu: būčiau virėju, poetu ar mašinų taisytoju.

Žymės: