Dar vieno analitiko svetainė

Petras Kudaras

Richard de Bury - „Philobiblon“

Dar 1345 metais vyskupas Richard de Bury, pats žymiausias to meto knygų mylėtojas, parašė savotišką testamentą ir himną knygoms, kuris tapo ir pirmąja knyga apie knygų kolekcionavimą, bibliotekininkystę bei meilę knygoms. Ir pavadinimas jos atitinkamas: „Philobiblon“, kaip Domas Kaunas verčia – „knygmylystė“, arba apie meilę knygoms. Neilgas, gal tik šešiasdešimties puslapių tekstas, bet tiesiog permirkęs pagarba knygoms. 2001 metais Lietuvos bibliofilų rūpesčiu šią knygą pirmą kartą lietuviškai (kartu su lotynišku tekstu) išleido „Baltos lankos“.

¶ Nors tekstas ir klasikinis, aš pats apie jį nieko nežinojau, 2001-aisiais dar buvau tik įprastinis knygų skaitytojas, vartotojas, o ne knygų mylėtojas. Knygos tiražas nedidelis, vienas tūkstantis numeruotų egzempliorių, kurie jau senokai nugulę tikrųjų knygų mylėtojų lentynose. Tad esu be galo dėkingas už tai, kad Knygrišys iš Paprūdžių ne tik kad ją užrodė, bet ir savo rankomis įrišęs man padovanojo.

¶ Kelios įstrigusios mintys iš Philobiblon:

¶ Kadangi knygose yra visa pasaulio išmintis, tai jos vertos bet kokių pinigų. Kaupti turtą ne tiek svarbu, kaip kaupti knygas.

¶ Kadangi knygos yra išmintingos, su jomis reikia elgtis pritinkamai pagarbiai: nelankstyti lapų, nelaikyti mėnesiais atverstų, nečiupinėti nešvariais pirštais, prie jų nečiaudėti, neleisti, kad jomis naudotųsi neišmanėliai.

¶ Knygos turi daugintis, perskaitytą išmintį reikia užrašyti.

¶ Griežtai reikia saugoti, kam skolini knygas, imti užstatą, kad jos būtų grąžintos, netingėti jų perrašinėti (Richard de Bury gyveno bent šimtmetį iki spaustuvių atsiradimo).

¶ Knygos turi būti naudojamos, jos ne vien gražus objektas.

¶ Knygai leidžiama įžengti į valdovo kambarį, kur negali patekti pats jos autorius.

¶ PS. Šiam įrašui bandžiau pritaikyti viduramžių skyrybos taisykles: paragrafai atskirti paragrafo ženklu, pirmas žodis raudonas, teksto pradžia iš didelės raudonos raidės. Viską įmanoma padaryti su CSS, išskyrus vieną dalyką, kuriam reikia žymiai daugiau Javascript programavimo: paskutinės 4-5 teksto eilutės idealiu atveju turėtų būti centruotos vis siaurėjančiu piltuvėliu. Turint fiksuoto pločio tekstą tai įmanoma, bet norint, kad tai veiktų ir telefonų ekranuose viskas tampa labai sudėtinga. Idėja kokiam ateities projektui.

Žymės: